Nog maar 15

En zo hebben we opeens nog maar 15 voorstellingen over. Ik zag het toevallig omdat ik zat te kijken hoe vaak Stephan nog meegaat (Slechts 2x! Wat nu?!) voor Peter terugkomt (O ja, Peter komt terug, dàt nu).

Maar, even, ik zal Stephan missen hoor.. Het zonnetje dat elke speeldag voor mijn deur verschijnt om me op te vrolijken met de mededeling dat ie er zo’n zin in heeft. Hoe verder hoe beter. Hij vindt rijden zo ongeveer het leukste wat er is, sowieso alles met auto’s is wat hem betreft goed. Hij snoept stiekem met me mee van de drop en van de Tucs. We doen allebei of we het van elkaar niet zien. Prima evenwicht. En hij is ook nog jarig vandaag! Ik geloof dat hij 20 is geworden ofzo.. (Nee hoor, maar hij líjkt zo jong! Bah! Het leven is gemeen)
Als je ‘m wilt feliciteren: 2x toeteren op je fb-toeter.

Ik doe onderweg naast Stephan in de auto volkomen gerust mijn ogen dicht voor een dutje, wanneer de zon op het raam en de wielen op het asfalt me in geslepen doch zijdezachte harmonie de dommelstand in wiegen.. Stephan vindt het prima. Hij houdt de ploeg bij elkaar, zorgt dat iedereen tevreden is, strijkt mijn overhemden, wijst aan welke ik die avond volgens hem moet dragen. En, zéér belangrijk, belt onderweg, terwijl ik slaap,met het theater en bestelt verse friet als we sjieke hamburgers eten.
Stephan, ik zal je missen. Maar zoals we al zeiden: dat gaan we gewoon nóg een keer doen!

15 shows, da’s niks. Dat vliegt voorbij.

Van deze voorstelling heb ik er straks een goede 90 gespeeld. Dat is niet weinig, maar vergeleken met de aantallen die we voorheen speelden is het natuurlijk peanuts. En dan begonnen we af te tellen als we zo’n beetje bij de 130 zaten. Nu kom ik aan aftellen niet toe. Sowieso is het elke avond nog zoeken en tasten, binnen de marges en de contouren van de voorstelling natuurlijk, en heb ik net een beetje het gevoel gekregen in een tourritme te komen waar ik ook nog normaal naast kan leven. Daarnaast begint de voorstelling als een jas te passen, althans, ik weet welke kleur de jas heeft en hoe ie ruikt in de lente, en als het geregend heeft. En ik heb ik het idee net lekker gestart te zijn. Take-off! Maar het blijkt dat men de landing al heeft ingezet.
Alsof je naar London vliegt.

Niet dat het erg is, zeker niet. Ik heb ontzettend veel zin om weer nieuwe dingen te gaan maken. Alleen dat gevoel van met je tong op je knieën de eindstreep halen, de laatste voorstelling alles voor het laatst doen, zeggen, spelen, zingen.. En daar dan per woord, blik, zin, lied, toets, stap, snik, noot en gedachte weemoedig opgelucht over zijn; dat zal er niet zijn. Ik zit er nog middenin, en daar zal ik tot de laatste voorstelling waarschijnlijk en hopelijk blijven.
Daarna zal ik terugkijken. Heel even. Misschien een laatste column over de tour. En dan weer door.
Dus dat voelt gek, dat wilde ik zeggen. We zijn behoorlijk door de speeldata heen aan het raken, maar zo voelt het niet.

Zo moet het overigens wèl voor jullie voelen: “nog maar 15 shows! Kunnen we nog ergens gaan kijken?! Voor je het weet hebben we het gemist! Snel, nù, niet gedraald, kaartjes boeken.. Eens kijken..
Kennemer Theater (Beverwijk), Isala Theater (Capelle a/d. IJssel).. De Harmonie (Leeuwarden), Zaantheater (Zaandam), AgoraTheater Lelystad.. Voor één van die data heb ik toch nog wel ruimte in mijn agenda /zijn er toch nog wel kaartjes/hoef ik niet al te ver te reizen/heb ik ècht niks beters te doen/iets anders, namelijk.. ?”

15 shows en dan naar nieuwe dingen uitkijken. Sowieso komen er snel nog een paar leuke buitenoptredens aan, maar daar kom ik nog wel een keer op terug. Nieuw album maken, volgend jaar een paar maanden Paul Met Band in het theater, en ondertussen werken aan een nieuwe solovoorstelling. Zo blijft het “nieuw” en als ik dat maar vol mag blijven voelen, ben ik tevreden.

Diligentia (Den Haag), Wilminktheater en Muziekcentrum Enschede, De Goudse Schouwburg (Gouda), Theater Hanzehof (Zutphen), De Tamboer Hoogeveen, Theater De Willem (Papendrecht), Schouwburg Orpheus (Apeldoorn), Flint Amersfoort en uiteindelijk nog 2x De Kleine Komedie in Amsterdam.

Nog kansen genoeg lieve mensen. Maar voor je het weet…. !!