Een Nieuw Seizoen

Beste, lieve, goede FB-vrienden!

Het nieuwe seizoen is er met gestrekt been ingekomen. Welgeteld 1 dag was ik terug van vakantie, de tweede lading wasgoed vers in de machine, en we stonden al te repeteren voor De Parade. Meteen maar Generale, want een dag later moesten we al echt spelen. 7 dagen, 3 keer per avond. Er zijn mensen die dat al jaren gewend zijn, die daar hun hand niet voor omdraaien… Bij die mensen hoor ik niet.

Als je net terug komt van een paar weken rust doet je stem het zo lekker. Alles lukt. Alles kan. Alleen zit er nog geen ‘eelt’ op, zoals gitaristen dit zullen herkennen van hun vingertoppen, en dus ben je er in alle enthousiasme zo doorheen. Na slechts twee avonden Parade was ik al met alle bekende hulp- en bijgeloofartikelen in de weer om ’s avonds op zijn minst nog verstáánbaar op het podium te verschijnen. En de doorgewinterde Parade-bezoeker weet dat dat al een kunst op zich is.

Een week gespeeld. Tof! Veel leuker en verslavender dan ik dacht. We zaten stiekem al te rekenen of we volgend jaar alle vakanties zo op elkaar af kunnen stemmen dat we nog een paar weken kunnen pakken. Maar dat is nog in het diepste geheim, dus dat houden we tussen ons, ok?

Daarna meteen door, dag later, een boekpresentatie van mijn lieve vriendin Wanda Bommer, (Koop dat boek! “ Springbonen ” Tip! Doen! ECHT! Je zal er geen spijt van krijgen!) waar ik met Wouter Planteijdt een tweepersoons akoestische versie van “Nieuw” speelde. Dag later: “Summer of Love”, Paradiso. Dag later: “Summer of Love” Tivoli/Vredenburg. Dag later: schrijven met de ster van de nieuwe media Teske de Schepper en Okke Punt voor een liedje voor haar nieuwe EP. Dag later: Uitmarkt met Engel. Dag later: “Uitmarkt vanaf het water” , een hilarisch boottochtje met Sanne Wallis De Vries, Maartje en Kine, Brigitte Kaandorp, Adelheid Roosen en Angela Groothuizen. Zo ging het maar door. Ik klaag niet, ik hoop niet op te scheppen, maar zo ben je wel lekker snel van je vakantiegevoel af. Hoewel dat boottochtje wel weer erg relaxed was..

De dag daarna had ik mijn eerste bespreking weer met Koos Terpstra. Mijn regisseur van mijn (in elk geval door mezelf en door Koos) bejubelde programma “Nieuw”, die, zo hoopte ik, ook weer de schouders onder mijn volgend theaterprogramma wil zetten. Dat programma zal gaan spelen na de zomer van volgend jaar en heeft als werktitel “& DOOR”. Daarvoor staken wij nu reeds de hoofden bij elkaar. Je kunt er maar beter op tijd bij zijn.

Mijn lessen op de ‘Amsterdamse Toneelschool en Kleinkunstacademie’ zijn weer begonnen, we hebben Frank Boeijen nog even in het NPORadio5-Oeuvre-zonnetje gezet. Jammer dat de omroep besloot te knippen in mijn versie van “Vaderland”.. Natuurlijk, het is een lang lied (ik dacht dan ben ik lekker lang in beeld!) maar de opbouw van het lied gedijt juist het beste bij die lengte. Frank heeft dat niet voor niets zo geschreven.. Maar goed, daar waren vast allerlei redenen voor..

Met Teske een mooi lied opgenomen. Mooi verstild gezongen en gespeeld in het huis van haar jeugd. Bijzondere opnames. Nog een lied op tekst van Willem Wilmink gemaakt en uitgevoerd voor DWDD. Daarover nog het volgende: het idee was om muziek te zetten op een tekst waar nog geen muziek voor was. Ik werd gekoppeld aan “Echtpaar In De Trein”, een prachtige Wilmink tekst die ik al kende en waar ik bij het herlezen weer als een blok voor viel. Ik heb, al zeg ik het zelf, een heel aardig lied geschreven, maar werd er later op gewezen dat de tekst al eens eerder van muziek voorzien was door Harrie Bannink, en gezongen door Joost Prinsen.. Dat wist ik niet, en als ik het had geweten had ik deemoedig mijn hoofd gebogen en was ik stilletjes in een hoek naar een andere tekst op zoek gegaan. Maar ja, nu zijn er dus – op zijn minst – 2 versies van. Dat verdient zo’n tekst dan ook wel weer, kun je denken..

En nu! Nu zijn we in een ver gevorderd stadium van de mixen voor mijn tweede solo-album, werktitel “DOOR” (zie ik daar een thema verschijnen?) waar ik deze week met Frans Hendriks en Wouter Planteijdt een klap op hoop te kunnen geven. 14 nieuwe songs! Ze komen eraan hoor! En ik ben me toch een potje trots! Man!
De komende tijd gaan we bedenken in welke vorm, met welke frequentie en via welke media we de nummers met jullie zullen laten kennismaken. Altijd spannend, jullie kennen de nummers niet, maar dat geldt andersom ook!

Hou FB in de gaten. Ik zal mijn periodieke (is dat vaag genoeg?) column weer oppakken. Hou de Nieuwsbrief in de gaten. Hou instagram en twitter in de gaten.

Ik probeer jullie zo goed mogelijk op de hoogte te houden. Een heel fijn seizoen gewenst.

Foto: Bob Bronshoff