En we zijn weer begonnen

Afgelopen twee dagen de eerste twee try-outs gespeeld voor mijn nieuwe voorstelling, “Goed Jaar”, en dus zal deze column ook weer in ere hersteld worden. Er gaat weer getourd worden, dus ga ik jullie weer wekelijks (zo’n beetje..) op de hoogte houden van waar ik ben en wat ik meemaak onderweg, als een kijkje in de keuken en in mijn hoofd. En ik heb er weer zin in. Ik zit nu dus in de eerste fase. Vorige week zat ik nog in een schrijfhuisje in Overijssel met grote ogen te kijken naar de stapel liedjes, ideetjes, opzetjes, gedichten en gedachten die ik de afgelopen maanden verzameld heb, en waar ik nu chocola van dien te maken. Waar gaat het over? Waar sta ik? Wat is het grote verband in de verschillende teksten en ideeën? En eergisteren stond ik ineens op het podium van De KunstGreep Oostzaanom dat wat ik bedacht had aan volgorde en inhoud aan een publiek te laten zien, en te hopen dat ik aan het eind van de avond nog zou leven.

En het ging. Ik vind het eerlijk gezegd nog elke keer een wonder, maar toen ik na anderhalf uur het podium af liep en in de kleedkamer in de spiegel keek, herkende ik mezelf gewoon. De wereld was gewoon blijven draaien, er was me niks ergs overkomen, sterker nog: ik had blijkbaar een begin gemaakt met een nieuwe voorstelling. Gisteren in Bovenkarspel voor de zekerheid nog een keer gedaan, maar inderdaad, het was er. We zijn begonnen.

Ik ben op zoek naar een nieuwe vorm. Ik wil eigenlijk meer zingen dan in de vorige voorstelling, zonder dat het een concert wordt. Het moet theater, of muzikaal cabaret zijn. Maar op mijn manier. Ik wil niet meer pleasen, ik wil maken waar ik mij honderd procent goed bij voel. Geen ge-amuseer meer op niks af. Het moet een groot gedicht zijn, zo’n voorstelling, maar dan niet te zwaar. Het moet doorgecomponeerd zijn, maar dan geen musical. Het moet rocken maar ik ben geen band. Het moet jazz zijn, maar het is geen jazz. Vanaf de komende voorstelling, volgende week zaterdag in Voorburg, komt mijn kompaan Wouter Planteijdt erbij, om samen met mij deze voorstelling te gaan spelen. Deze week gaan we een begin maken met onderzoeken hoe dat moet.. Wouters geluid zal zich bij het mijne voegen en dan zullen we elkaar gaan beïnvloeden en samen tot iets nieuws komen. Dat wordt een geweldige zoektocht en ik laat jullie met alle liefde de komende tijd meekijken.

Dit seizoen vàst ook in een theater bij u in de buurt: “Goed Jaar” Ik hoop jullie daar te treffen en we zien elkaar sowieso hier.

Paul