Paul de Munnik met Ali B. en Hadewych Minis op bevrijdingsconcert

Hella de Jonge, Burgemeester Ahmed Aboutaleb en Thomas Erdbrink spreken tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei en de Viering van de Bevrijding op 5 mei, die worden georganiseerd door het Nationaal Comité 4 en 5 mei. Het Radio Filharmonisch Orkest, Hadewych Minis, Paul de Munnik, Ali B en de cast van de Tweeling leveren een artistieke bijdrage aan het 5 mei-concert op de Amstel. De Ambassadeurs van de Vrijheid, die met speciale optredens de 14 Bevrijdingsfestivals aandoen, worden begin februari bekend gemaakt.

Hella de Jonge: 4 mei-voordracht
Auteur en kunstenares Hella de Jonge houdt dit jaar de 4 mei-voordracht tijdens de herdenkings- bijeenkomst in de Nieuwe Kerk. Deze bijeenkomst vindt plaats voorafgaand aan de herdenking bij het Nationaal Monument op de Dam. Zo’n 1700 genodigden, waaronder de eerste generatie oorlogsgetroffenen, zijn hierbij aanwezig. Tijdens de bijeenkomst zijn er muzikale bijdragen van onder meer Hadewych Minis en het Radio Filharmonisch Orkest. De NOS zendt het programma live uit op NPO 2.

Ahmed Aboutaleb: toespraak op de Dam
Burgemeester Aboutaleb van Rotterdam houdt de toespraak op de Dam bij het Nationaal Monument. Deze toespraak volgt na de twee minuten stilte en het gedicht voorgedragen door de winnaar van de wedstrijd Dichter bij 4 Mei wint. De NOS zendt de Herdenking bij het Nationaal Monument live uit op NPO 1, 2 en 3.

Thomas Erdbrink: 5 mei-lezing
De Nationale Viering van de Bevrijding begint ’s ochtends in Groningen met de 5 mei-lezing. Dit jaar gehouden door Thomas Erdbrink. Het is een moment van bezinning, voorafgaand aan de vele festiviteiten in het land. Premier Rutte ontsteekt het Bevrijdingsvuur op Bevrijdingsfestival Groningen. Daarmee geeft hij het startsein voor alle festiviteiten in het land. Aansluitend treedt Ali B op, om daarna door te gaan naar het 5 mei-concert.

RadioFilharmonisch Orkest en o.a. Ali B, Paul de Munnik en Hadewych Minis: 5 mei-concert
Bevrijdingsdag wordt feestelijk afgesloten met het 5 mei-concert op de Amstel. Het Radio Filharmonisch Orkest verzorgt het concert, met optredens van Hadewych Minis, Ali B, Paul de Munnik en de cast van de musical De Tweeling.

De verhalen van (on)vrijheid door blijven geven:
4 en 5 mei zijn dagen waarop we als samenleving stilstaan bij de Nederlandse slachtoffers en bij de waarde van de vrijheid waarin we leven. Omdat er steeds minder mensen zijn die de oorlog bewust hebben meegemaakt, is het extra belangrijk om aan ons collectieve geheugen te blijven werken. Want de jongeren van nu zijn straks de ouders die de vrijheid waarin we leven doorgeven aan hun kinderen. Gerdi Verbeet, voorzitter van het comité: “Daarom is het van belang de verhalen te blijven vertellen. Verhalen uit oorlogssituaties zijn onmisbaar voor het besef dat vrijheid niet vanzelfsprekend is. Of het nu gaat om gebeurtenissen uit de Tweede Wereldoorlog of meer recente conflicten. We geven die verhalen van toen én nu door aan onze kinderen en kleinkinderen, zodat ook zij zich realiseren dat de vrijheid waarin we leven er niet zomaar is. Dat je daar met elkaar iets voor moet doen.”